Brandgans

Latijnse benaming: Branta leucopsis

Kenmerken brandgans

De brandgans is herkenbaar aan zijn zwarte hals en borst en de daarmee contrasterende witte kop. Het overige verenkleed van de brandgans is zwart-witgrijs van kleur met zwarte poten en een kleine zwarte snavel. De brandgans weegt 1,5 tot 2 kg en is met een hoogte tussen de 55 en 70 cm kleiner dan andere ganzensoorten.

De brandgans leeft voornamelijk in losse groepjes op akkers en grasland, maar komt ook voor in moerassen, op de wadden en op verlaten eilandjes. Met zijn korte snavel weet de brandgans het gras zeer kort te krijgen. Daarnaast eet hij delen van planten, zaden en zeekraal.

Wist u dat?

  • De brandgans staat op nummer 1 van de meest schadeveroorzakende diersoorten in Fryslân. Voor heel Nederland staat de brandgans op de 2e plaats.
  • De brandgans kan vliegen met een snelheid van 85 km/uur.
  • Het gakken van een brandgans komt overeen met het geluid van een keffende hond.
  • Een brandgans legt 4 tot 6 eieren per jaar.

Relevante documenten

Alle relevante documenten met betrekking tot de brandgans zijn terug te vinden in de bibliotheek.

Handige links

Veroorzaakte schade en overlast

Het aantal brandganzen neemt sterk toe in Nederland. Dan hebben we het niet alleen over overwinterende ganzen en over ganzen die door Nederland trekken (trekganzen), maar ook over brandganzen die in Nederland broeden (standganzen). Brandganzen veroorzaken schade door vraat aan grassen en gewassen als zomergraan en (snij)mais en door het vertrappen en bevuilen (uitwerpselen) van grasland en akkers.

Maatregelen bij schade en overlast

Lees hier welke maatregelen ingezet mogen worden bij schade en overlast van de brandgans.